Ledighetsorsak – krav 40.070

Krav

Orsaken till ledigheten ska anges i fältet <Ledighetsorsak> enligt Kravbilaga 40.070 - Ledighetsorsaker. Uppgiften är obligatorisk.

Fördjupad beskrivning

För varje anställning i överföringen kan du rapportera ingen, en eller flera ledigheter. 

Tjänstledig

En anställd kan vara tjänstledig i olika stor omfattning och av olika orsaker. Det påverkar vilken ledighetsorsak du som arbetsgivare ska rapportera till oss på SPV. 

Föräldraledig

Föräldraledighet ska inte rapporteras som tjänstledighet så länge den anställda är föräldraledig med stöd av föräldraledighetslagen. Om hen däremot vill fortsätta vara ledig längre utan stöd av föräldraledighetslagen, då blir hen tjänstledig och det ska du som arbetsgivare rapportera till oss som Ledighet utan lön (I5). 

Tjänstledig i slutet av arbetslivet

En anställd som tjänar in till Kåpan Flex (ålderspension flex) kan från den månad hen fyller 63 år ansöka om tjänstledighet för att gå ner i arbetstid. Syftet med det är att skapa förutsättningar för ett längre arbetsliv. Den anställda behöver då arbeta minst 50 procent av heltid. Ledigheten behöver inte vara kopplad till något uttag av pension.

När du som arbetsgivare beviljar den här typen av ledighet ska du rapportera den till oss som Ledighet utan lön (I5).

Fler former av tjänstledighet

Läs mer om olika former av tjänstledighet på sidan Anställd tar tjänsledigt under Händelser för anställda.

Anställd tar tjänstledigt 

Sjuk

Ledighetsorsak Sjuk (I1) använder du i följande fall:

  • När en anställd är sjuk med sjukpenningtillägg eller sjuklön, från och med dag 91.
  • När en anställd har beviljats sjuk- eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan och du som arbetsgivare inte längre betalar sjukpenningtillägg eller sjuklön (gäller även före sjukdag 91).

Läs mer om vad som gäller när en anställd blir sjuk under Händelser för anställda.

Anställd blir sjuk

Delpension

Den anställda behöver arbeta minst 50 procent av heltid samtidigt som hen har delpension.

Delpensionsavtalet upphör – övergångsbestämmelser finns

Den 1 januari 2024 upphörde delpensionsavtalet. Men för anställda födda före 1966 finns det övergångsbestämmelser som säger att de fortfarande kan bli beviljade delpension.

Du som arbetsgivare ska fortsätta rapportera ledighetsorsaken Delpensionsledig (I2) på anställda som är beviljade delpension. Det gäller alltså bara anställda som är födda före 1966. För anställda som är födda 1966 eller senare går det inte längre att använda ledighetsorsaken Delpensionsledig (I2).

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL