Jobba mindre innan pensionen

Börjar du närma dig pensionering och vill gå ner i arbetstid? Då finns det några möjligheter som du och din arbetsgivare kan komma överens om. Att gå ner i arbetstid kan också vara ett sätt att förlänga arbetslivet.

Prata med din arbetsgivare

Om du vill gå ner i arbetstid inför din pensionering ska du prata med din arbetsgivare. Du har ingen rättighet att gå ner i arbetstid, men det finns tre olika möjligheter. Det är din arbetsgivare som bestämmer. Tänk också på att kolla upp hur det påverkar ditt intjänande till pensionen. 

De här möjligheterna finns: 

  • Din arbetsgivare beviljar dig tjänstledigt på deltid. Det är möjligt tidigast från 63 år. Du kan minska din arbetstid med högst 50 procent av heltidsarbete. Du väljer själv om du vill ta ut pension när du får minskad lön, och i så fall hur.
  • Din arbetsgivare beviljar dig delpension. Det gäller dig som är född före 1966. Du kan som tidigast få delpension från 61 år och som längst tills du fyller 65 år. Du kan minska din arbetstid med högst 50 procent av heltidsarbete.
  • Din arbetsgivare ändrar din tjänst exempelvis från heltidsanställning till deltidsanställning. Du väljer själv om du vill ta ut pension när du får minskad lön, och i så fall hur.

Så fortsätter du tjäna in till din tjänstepension

Så länge du jobbar och får lön fortsätter du tjäna in till din tjänstepension, men på lite olika sätt beroende på vilket sätt du går ner i arbetstid.

Om du får tjänstledigt på deltid

  • Du tjänar in till den valbara delen, delen Kåpan Tjänste och delen Kåpan Flex baserat på din lön före skatt och som längst till du fyller 69 år.
  • Du fortsätter att tjäna in till den förmånsbestämda delen tills du fyller 65 år. Men du behöver inte ta ut den då. Väntar du med att ta ut den ökar månadsbeloppet då den ska betalas ut under kortare tid.

Om du får delpension enligt delpensionsavtalet

  • Du tjänar in till den valbara delen och delen Kåpan Tjänste baserat på din lön före skatt och som längst till du fyller 69 år.
  • Du fortsätter att tjäna in till den förmånsbestämda delen tills du fyller 65 år. Men du behöver inte ta ut den då. Väntar du med att ta ut den ökar månadsbeloppet då den ska betalas ut under kortare tid.
  • Din arbetsgivare slutar att betala in pengar till delen Kåpan Flex.

Delpension innebär en möjlighet att jobba mindre åren innan du blir 65 år utan att förlora så mycket i tjänstepension och lön. Arbetsgivaren bestämmer om du kan få delpension och det gäller endast dig som är född före 1966.

Ta reda på mer om hur delpensionen fungerar

Om du får en deltidsanställning

  • Du tjänar in till den valbara delen, delen Kåpan Tjänste och delen Kåpan Flex baserat på din lön före skatt och som längst till du fyller 69 år.
  • Du tjänar in mindre till den förmånsbestämda delen eftersom den räknas på din fasta lön. Om du kan få en deltidsanställning innan du är 65 år bör du kontakta vår kundservice och få en prognos för den förmånsbestämda delen. Det kan påverka den förmånsbestämda delen mer än andra delar. Du tjänar in till den förmånsbestämda delen tills du blir 65 år. Jobbar du deltid efter du fyllt 65 år påverkas den inte.

Kontakta vår kundservice

Du kan jobba och ta ut tjänstepension

Du kan jobba och samtidigt ta ut delar av din tjänstepension. Det gäller den valbara delen, delen Kåpan Tjänste och delen Kåpan Flex. Men vill du ta ut den förmånsbestämda delen måste du avsluta din nuvarande statliga anställning. 

Så här kan du ta ut din tjänstepension

Om du vill jobba efter du fyllt 69 år

Vill du fortsätta att jobba längre än 69 år är det något du och din arbetsgivare måste komma överens om. Enligt tjänstepensionsavtalet tjänar du in tjänstepensionen som längst till 69 år. Det gäller den valbara delen, delen Kåpan Tjänste och delen Kåpan Flex.

Men du och din arbetsgivare kan komma överens om att de ska fortsätta betala in pengar till din tjänstepension, även efter att du fyllt 69 år. Din arbetsgivare kan skriva ett så kallat medgivande som betyder att de fortsätter att betala in pengar till din tjänstepension.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL