Viktig information till dig som har fonder i Ryssland eller Östeuropa

Har du valt att placera pengarna i den valbara delen i Rysslands- eller Östeuropafonder, kommer du inte kunna köpa, byta eller sälja de fonderna i dagsläget. Det innebär också att dina pensionspremier som betalas in av din arbetsgivare varje månad inte placeras i fonden.

Ett fåtal försäkringsgivare för den valbara delen i tjänstepensionsavtalet PA 16 har Rysslands- eller Östeuropafonder inom ramen för avtalet. Dessa fonder har nu tvingats stänga för handel med anledning av kriget i Ukraina. En fond som stängts kan du inte sälja, köpa eller byta. Därför kan inte nya pensionspremier placeras i fonderna. Du kan inte heller flytta kapital till eller från dem.

Det här berör dig som själv har valt en sådan fond för dina pengar i den valbara delen i din tjänstepension. Det innebär att dina pengar som betalas in varje månad inte placeras i den fonden. Försäkringsgivarna ska ha informerat dig om vad som kommer att gälla istället.

Du kan som tidigare själv välja en annan fond för framtida premier. Det gör du hos din försäkringsgivare. Du kan även välja en annan försäkringsgivare för framtida premier. Det gör du genom att logga in på Mina sidor och använda tjänsten Flytta dina pengar.

Du kan inte flytta en försäkring där Rysslands- eller Östeuropafonder ingår.

Har du frågor om dina fonder ska du kontakta din försäkringsgivare.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice på kundservice@spv.se eller 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter.

XS SM MD LG XL