Nyfiken på pension

Din pension kommer från flera olika håll. Du kan ha rätt till både allmän pension, tjänstepension och eget privat sparande.

  • Basen är den allmänna pensionen som du får från Pensionsmyndigheten.
  • De flesta som arbetar har också en kollektivavtalad tjänstepension genom sin arbetsgivare. Det är den pensionen som vi på SPV har hand om, och som du kan läsa mer om här.
  • Vissa har dessutom eget privat sparande.

Pensionspengarna läggs ihop och blir din totala pension. På Mina sidor kan du logga in och få en samlad bild av hela din pension.

Mina sidor

Det här är din tjänstepension enligt ITP-S

Tjänstepensionen är ett viktigt komplement till den allmänna pensionen. I din anställning omfattas du eller har omfattats av tjänstepensionsavtalet ITP-S. Avtalet är ett kollektivavtal mellan Almega och de fackliga organisationerna.

Det här ingår i ITP-S

Från 18 års ålder:

  • sjukpension.

Från 28 års ålder:

  • förmånsbestämd ålderspension
  • kompletterande ålderspension ITP-S ( ITPK-S)
  • familjepension (på lönedel över 7,5 inkomstbasbelopp) till efterlevande make eller maka och barn under 20 år.

Förmånsbestämd ålderspension

Vi räknar fram din förmånsbestämda ålderspension utifrån din lön, hur många år du varit anställd och vilken pension du har tjänat in vid tidigare anställningar. Vi betalar ut den förmånsbestämda ålderspensionen när du fyller 65 år utan att du behöver ansöka om utbetalning.

Mer information om förmånsbestämd ålderspension

Kompletterande ålderspension (ITPK-S)

Varje månad betalar arbetsgivaren in pengar som motsvarar 2 procent av din lön. Storleken på din kompletterande ålderspension ITP-S beror på din lön och på vilken avkastning det blir på pengarna som du tjänat in. Du får själv välja hur du vill placera dina pengar. Du kan välja om du vill ha återbetalningsskydd och famlijeskydd, och om du vill placera pengarna i traditionella försäkringsbolag eller fondförsäkringsbolag. Om du inte gör något val blir du försäkrad enligt ett grundalternativ. Det alternativet innehåller ålderspension med återbetalningsskydd men utan familjeskydd.

Mer information om kompletterande ålderspension

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL