Slutat din anställning

Om du slutade din anställning efter 28 års ålder har du rätt till förmånsbestämd ålderspension, kompletterande ålderspension PA-RFVS och i vissa fall efterlevandepension. Pensionen kallas då för fribrev.

Vad händer med din tjänstepension när du slutat din anställning?

  • Om du har slutat din anställning före pensionsåldern har du rätt till ett fribrev. Fribrevet motsvarar den summa som din arbetsgivare har betalat i tjänstepension för dig under tiden du var anställd.
  • SPV skickar varje år ut ett fribrevsbesked där du kan se hur mycket pengar du har tjänat in till din tjänstepension och eventuellt till din efterlevandepension.
  • Det försäkringsbolag som du har valt för din kompletterande ålderspension PA-RFVS skickar varje år information till dig om vilket värde det är på din kompletterande ålderspension PA-RFVS.

Hur du tar ut din tjänstepension i form av fribrev

Om du blir sjuk eller avlider inom tre månader efter att du slutat din anställning

Om du har slutat din anställning och blir sjuk eller avlider inom tre månader finns det ett visst skydd från din tjänstepension. Det kallas för efterskydd och innebär att

  • du kan ha rätt till sjukpension om du blir sjuk
  • din familj kan ha rätt till pengar om du avlider.

Efterskyddet gäller inte om du har fått en ny anställning där du har rätt till liknande skydd.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL