Nyfiken på pension

Din pension kommer från flera olika håll. Du kan ha rätt till både allmän pension, tjänstepension och eget privat sparande.

Pensionspyramiden visar varifrån pensionen kommer.

  • Basen är den allmänna pensionen som du får från Pensionsmyndigheten.
  • De flesta som arbetar har också en kollektivavtalad tjänstepension genom sin arbetsgivare.
  • Vissa har dessutom eget privat sparande.

Pensionspengarna läggs ihop och blir din totala pension. På Mina sidor kan du  logga in och se ditt pensionsbesked.

Logga in på Mina sidor

Det här är din tjänstepension enligt tjänstepensionsavtalet PA-RFVS

Tjänstepensionen är ett viktigt komplement till den allmänna pensionen. I din anställning omfattas du eller har omfattats av tjänstepensionsavtalet PA-RFVS. Avtalet är ett kollektivavtal mellan Almega och de fackliga organisationerna.

Det här ingår i PA-RFVS

Från 18 års ålder:

  • sjukpension.

Från 28 års ålder:

  • förmånsbestämd ålderspension
  • kompletterande ålderspension PA-RFVS (PA-RFVS-K)
  • efterlevandepension (på lönedel över 7,5 förhöjda prisbasbelopp) till efterlevande make och barn under 20 år.

Storleken på den förmånsbestämda delen beror på din lön, hur många år du varit anställd och vilken pension du har tjänat in i tidigare anställning. Storleken på den kompletterande ålderspension PA-RFVS beror på din lön och på vilken avkastning det blir på pengarna som du tjänat in. 

Förmånsbestämd ålderspension

Vi räknar fram din förmånsbestämda ålderspension utifrån din lön, hur många år du varit anställd och vilken pension du har tjänat in i tidigare anställning. Vi betalar ut den förmånsbestämda ålderspensionen från 65 år utan att du behöver ansöka om utbetalning.

Mer information om förmånsbestämd ålderspension

Kompletterande ålderspension PA-RFVS (PA-RFVS-K)

Varje månad betalar arbetsgivaren in pengar som motsvarar 2 procent av din lön. Du får själv välja hur du vill placera dina pengar. Du kan välja med eller utan återbetalningsskydd och familjeskydd, och på traditionella försäkringsbolag eller fondförsäkringsbolag.

Om du inte gör något val blir du försäkrad enligt ett grundalternativ. Grundalternativet innehåller ålderspension med återbetalningsskydd och familjeskydd med ett förhöjt prisbasbelopp.

Mer information om kompletterande ålderspension

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL