Har du fått ett nygammalt beslut från oss?

Under november skickar vi ut beslut från bakåt i tiden. De som får beslutet har jobbat statligt mindre än tre år 1996–2002 och har inte rätt till tjänstepension i form av livränta. Du behöver inte göra någonting om du får ett sådant beslut. – Nya rutiner hos oss gör att vi behöver skicka ut beslutet så här i efterhand, säger Sofia Suomalainen, leveranschef, SPV.

För att kunna få tjänstepension i form av livränta enligt det avtal som gällde 1992-2002 (PA-91) behövde man jobba minst tre år efter att man fyllt 28 år. De personer som slutade sin statliga anställning och hade rätt till livränta fick ett beslut om det då. De personer som inte hade rätt till livränta skickade vi inget beslut till.

Varför skickar vi ut beslutet först nu?

– SPV har ändrat den här rutinen och vi skickar nu beslut till alla, oavsett om de har rätt till livränta eller inte. Även om det har gått många år sedan vi gjorde utredningen utan att personen ansökt, så anser vi på SPV att vi behöver skicka ut de här besluten i efterhand till de personer som inte hade rätt till livräntan, säger Sofia Suomalainen.

Behöver jag göra något?

Du behöver inte göra något när du får det här beslutet. Om du tycker att uppgifterna inte stämmer är du välkommen att kontakta oss.

Vilka uppgifter har vi?

Uppgifterna vi har om hur länge du var anställd har vi löpande fått rapporterade av statliga arbetsgivare under själva anställningstiden.

– Vi berättar i beslutet vilken statlig arbetsgivare och sista anställningsdag som vi räknat med. Det kan hjälpa till att förstå vad det handlar om för anställning, fortsätter Sofia Suomalainen.

Vad är livränta?

Mellan 1992 och 2002 gällde tjänstepensionsavtalet PA-91. Du som slutade din statliga anställning före 65 år utan att gå i pension under den perioden kan ha rätt till tjänstepension i form av livränta. För att ha rätt till livränta ska du ha jobbat statligt minst tre år efter att du fyllt 28 år.

Rätten till livränta gäller inte om du får en ny anställning med statlig pensionsrätt. Då räknas din tjänstetid från anställningen med i din nya pensionsrätt.

Rätt till en till del i tjänstepensionen
Slutade du mellan 1992 och 2002 och jobbade efter du fyllt 28 år tjänade du även in till en till del. Den heter Kåpan Tjänste och förvaltas av Kåpan Tjänstepension.

 

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL