Arbetsgivare - PostNord ITP-P
PostNord ITP-P
ITP-P är ett tjänstepensionsavtal för anställda inom PostNord. ITP-P är en förkortning för PostNords pensionsavtal där ITP betyder Industrins och handelns Tilläggspension medan P markerar att pensionsplanen gäller för anställda inom PostNord och att försäkringen förvaltas på annat sätt än traditionell ITP.
Från 2009 är ITP-P uppdelad i avdelning 1 och avdelning 2.
Avdelning 2 gäller för anställda som är födda före den 1 januari 1981. Avdelning 2 administreras av oss på SPV.
Avdelning 1 gäller för anställda som är födda den 1 januari 1981 eller senare samt timavlönade och förstärkningsanställda. Om anställningen i PostNord börjat den 1 oktober 2017 eller senare omfattas även de som är födda 1979 eller 1980 avdelning 1. Avdelning 1 administreras av Collectum, men informationen om tjänstepensionen finns på webbplatsen avtalat.se.
Om ITP-P Avdelning 1 på webbplatsen avtalat.se
Vad krävs för att en anställd ska omfattas av ITP-P?
För att en anställd ska kunna vara ansluten till ITP-P (avdelning 2) ska den anställda
- ha en anställning på minst 20 procent
- vara född före den 1 januari 1981
- ha fyllt 18 år
- vara fullt arbetsför.
En anställd som är vikarie, praktikant eller visstidsanställd kan anslutas till ITP-P först när anställningen pågått under längre tid än tre kalendermånader i följd. Försäkringen gäller då retroaktivt från första anställningsmånaden.
Vad ingår i ITP-P?
Från 18 års ålder ingår sjukpension.
Från 28 års ålder ingår
- ålderspension
- kompletterande ålderspension, ITPK-P
- familjepension.
Sjukpension
När en anställd har varit sjuk i minst 90 kalenderdagar i följd kan han eller hon få sjukpension från ITP-P. Den anställde måste vara arbetsoförmögen till minst 25 procent på grund av sjukdom eller olycksfall.
Om sjukskrivningen blir långvarig brukar Försäkringskassan ersätta sjukpenningen med sjukersättning eller aktivitetsersättning. Graden av arbetsoförmåga avgör sjukpensionens storlek. Sjukpensionen betalas ut i proportion till graden av arbetsoförmåga. Vid till exempel halv arbetsoförmåga betalas en halv sjukpension ut.
Ålderspension
En hel pension är 10 procent av den pensionsmedförande lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp. Eftersom den anställde inte får allmän pension på lön över 7,5 inkomstbasbelopp får den som har högre lön dessutom 65 procent av lönen mellan 7,5 och 20 inkomstbasbelopp och 32,5 procent av lönen mellan 20 och 30 inkomstbasbelopp.
Ålderspensionen är en förmånsbestämd pension som innebär att den anställdes pension beräknas utifrån en viss procentsats av ”slutlönen”. Ålderspensionen betalas ut livsvarigt, men det är även möjligt att göra uttag under en begränsad tid, ett så kallat temporärt uttag. Den anställde måste ta ut pensionen under minst fem år.
Ålderspensionen kan betalas ut mellan 55 och 70 års ålder
Den ordinarie pensionsåldern är 65 år men den anställde kan välja att avsluta sin anställning före eller efter 65 år. Den anställde kan som tidigast gå i pension från 55 års ålder (så kallat förtida uttag). Vid förtida uttag blir ålderspensionen lägre både före och från 65 år eftersom ni som arbetsgivare slutar betala in premier och eftersom utbetalningstiden blir längre. Om den anställde väntar med att gå i pension till efter 62 års ålder (på egen begäran och i pensioneringssyfte) får ni som arbetsgivare slutbetala ålderspensionen eftersom tiden fram till 65 år får tillgodoräknas som tjänstetid. Ålderspensionen minskas då enbart på grund av den längre utbetalningstiden vid förtida uttag.
Den anställde kan välja att gå i pension efter 65 år (så kallat uppskjutet uttag). Vid uppskjutet uttag höjs ålderspensionen för varje månad den anställde arbetar. Som längst kan pensionen skjutas upp till 70 års ålder.
För anställda som har lägre pensionsålder än 65 år på grund av särskilda övergångsregler är en hel pension fram till 65 års ålder 65 procent av den pensionsmedförande lönen upp till 20 inkomstbasbelopp
Kompletterande ålderspension, ITPK-P
ITPK-P är en kompletterande ålderspension som betalas ut till den anställde under 5 år från 65 års ålder. Det går även att ta ut den kompletterande ålderspensionen tidigare eller senare, mellan 55 och 70 års ålder. Det går att ta ut pensionen under en kortare (före 65 år) eller längre tid än 5 år.
Den kompletterande ålderspensionen är en så kallad premiebestämd pension. Det innebär att ni som arbetsgivare betalar in 2 procent av de anställdas pensionsmedförande lön till deras kompletterande ålderspension. Det gäller för de anställda som har fyllt 28 år.
Vad menar vi med pensionsmedförande lön?
I den pensionsmedförande lönen ingår:
- Aktuell fast lön inklusive fasta tillägg.
- Skattepliktiga naturaförmåner i form av helt fri kost eller bostad.
- Ett genomsnitt av de tre föregående årens rörliga inkomster, till exempel provision.
- Kontanta avlöningsförmåner som har betalats ut under föregående kalenderår, till exempel semestertillägg.
Familjepension
Familjepension enligt ITP-P ger efterlevandeskydd till den anställdes make/maka, registrerad partner och barn under 20 år på den del av lönen som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp.
För make/maka och registrerad partner är en hel pension 32,5 procent av den del av lönen som är mellan 7,5 och 20 inkomstbasbelopp och 16,25 procent av den del av lönen som är mellan 20 och 30 inkomstbasbelopp. Pensionen blir högre om det finns barn under 20 år. Den anställde har rätt att avstå från framtida intjänande av familjepension för att istället få en förstärkt kompletterande ålderspension, ITPK-P. Detta ska anmälas till er som arbetsgivare. Den familjepension som redan har tjänas in omvandlas i dessa fall till fribrev.
Om ni vill ha mer information eller har några frågor om avtalet, kontakta oss på telefonnummer 060-18 76 57.