Det här gäller för delpensionsavtalet

Du som är född före 1966 kan få delpension beviljad enligt delpensionsavtalet. För dig som är yngre finns inte den möjligheten längre.

Att ”gå i delpension” betyder för många att trappa ner i arbetstid innan pensionering på heltid. En möjlighet är att få delpension enligt ”Avtal om delpension för arbetstagare hos staten”. Det är din arbetsgivare som bestämmer om du kan få delpension.

Det här gäller kring delpension:

  • Du kan tidigast få delpension från 61 år och som längst tills du fyller 65 år. Slutar du din anställning före 65 år upphör delpensionen.
  • Du kan minska din arbetstid med högst 50 procent av heltidsarbete. Du måste arbeta minst 50 procent av heltid samtidigt som du har delpension. Det är din arbetsgivare som beviljar vilken omfattning du kan ha delpension.
  • För att få delpension behöver du ha minst 10 års kollektivavtalad pensionsrätt.
  • Du kan titta på dina pensionsbesked för att se om du har den tid som krävs. 

Delpension – en möjlighet att jobba mindre

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL