Webbseminarier
Vill du lära dig mer om tjänstepensionen från din statliga anställning? Välkommen att delta på våra kostnadsfria webbseminarier! Här får du information från våra kunniga medarbetare och har även möjlighet att ställa frågor.
Våra webbseminarier är för dig som är statligt anställd eller har varit statligt anställd. De riktar sig ibland till olika åldersgrupper och till särskilda yrkesgrupper. Välj de seminarier som passar dig.
Så anmäler du dig
Du anmäler dig via vårt anmälningsformulär. I formuläret väljer du vilket webbseminarium du vill delta på och vilket datum. När du har skickat in din anmälan får du ett bekräftelsemejl med mer information och länk för att koppla upp dig till seminariet.
Anmäl dig till ett webbseminarium
Webbseminarier hösten 2024
Här ser du de webbseminarier som är planerade under hösten 2024. Klicka på de som verkar intressanta för att läsa mer om innehållet och se datum och tider.
Lär dig mer om din pension – för dig som är född före 1988
Det här webbseminariet gäller dig som är född före 1988. Då tillhör du normalt Avdelning 2 i tjänstepensionsavtalet PA 16, vilket är utångspunkten för det här webbseminariet.
Under seminariet får du veta hur tjänstepensionen från din statliga anställning fungerar. Vi berättar vilka delar du har rätt till och vad du ska tänka på. Vi berättar också kort om den allmänna pensionen.
Föreläsningen pågår i ungefär 45 minuter och efter det finns det tid för frågor i cirka 15 minuter.
Planerade datum
- 4 september klockan 13.00
- 17 september klockan 12.00
- 30 september klockan 13.00
- 17 oktober klockan 13.00
- 23 oktober klockan 12.00
- 7 november klockan 10.00
- 18 november klockan 12.00
- 9 december klockan 12.00
- 10 december klockan 15.00
Lär dig mer om din pension – för dig som är yrkesofficer
Det här webbseminariet gäller dig som är född före 1988 och jobbar som yrkesofficer. Då tillhör du normalt Avdelning 2 i tjänstepensionsavtalet PA 16, vilket är utgångspunkten för det här webbseminariet.
Under seminariet får du veta hur tjänstepensionen från din statliga anställning fungerar. Vi berättar vilka delar du har rätt till och vad du ska tänka på. Vi berättar också kort om den allmänna pensionen.
Föreläsningen pågår i ungefär 45 minuter och efter det finns det tid för frågor i cirka 15 minuter.
Planerade datum
- 2 oktober klockan 11.00
- 7 november klockan 13.00
Ansöka om tjänstepension – för dig som är född före 1966
Det här webbseminariet gäller för dig som ska gå i pension det närmaste året och är född före 1966.
Du får veta vilka delar du har i tjänstepensionen från din statliga anställning och vad du ska tänka på. Vi berättar också kort om allmän pension.
Föreläsningen pågår i ungefär 30 minuter och efter det finns det tid för frågor i cirka 15 minuter.
Planerade datum
- 24 september klockan 12.00
- 9 oktober klockan 10.00
- 23 oktober klockan 10.00
- 14 november klockan 13.00
- 19 november klockan 10.00
- 10 december klockan 9.00
Allt du behöver veta om tjänstepension – för dig som är född 1988 eller senare
Det här seminariet gäller för dig som är född 1988 eller senare. Då tillhör du Avdelning 1 i tjänstepensionsavtalet PA 16, vilket är utgångspunkten för det här webbseminariet.
Även om du har långt kvar till din pension, finns det saker som är bra för dig att känna till redan nu. På webbseminariet berättar vi om tjänstepensionen från statlig anställning – hur mycket pengar det handlar om, hur pensionen påverkas under arbetslivet och vad du behöver tänka på. Vi berättar också kort om den allmänna pensionen.
Föreläsningen pågår i ungefär 30 minuter och efter det finns det tid för frågor i cirka 15 minuter.
Planerade datum
- 4 september klockan 11.00
- 24 september klockan 9.00
- 15 oktober klockan 9.00
- 8 november klockan 13.00
- 11 december klockan 11.00
Digital frågestund
Det här webbseminariet består helt och hållet av en frågestund som är öppen för alla. Kom och ställ dina frågor till oss och lär också av att lyssna på andras frågor och svar.
Du kan vara med oavsett om du har långt kvar till pensionen, snart planerar att gå i pension eller redan har pension. Innehållet anpassas helt efter vilka frågor som ställs.
Två av våra kunniga medarbetare svarar på era frågor. Du skriver din fråga i chatten och får svar muntligt i det digitala mötet. Frågestunden pågår i cirka 60 minuter.
Planerade datum
- 13 september klockan 10.00
- 9 oktober klockan 13.00
- 12 november klockan 12.00
Planera din pension – samsändning med Pensionsmyndigheten
Ungefär en gång i månaden deltar vi på SPV på Pensionsmyndighetens digitala informationsmöte som riktar sig till dig som planerar att börja ta ut pension.
Det passar dig som:
- vill veta hur du ansöker om allmän pension och tjänstepension
- undrar hur olika val påverkar vad du får i pension
- vill veta mer om att använda prognostjänsterna
- undrar hur det fungerar med kvarskatt när du jobbar och tar ut pension samtidigt.
På Pensionsmyndighetens webbplats kan du se när samsändningarna är och läsa om hur du kopplar upp dig till mötet. Du behöver inte anmäla dig för att delta.
Se vilka tillfällen som är planerade på Pensionsmyndighetens webbplats
Koppla upp dig på webbseminariet
Du kan delta i våra webbseminarier varifrån du vill. Vi rekommenderar att du har en fast internetuppkoppling och använder hörlurar för bästa resultat. Vi skickar instruktioner till den mejladress som du anmäler dig med.
Du kan ställa frågor via en chatt
När du är med i ett webbseminarium kan du oftast också ställa frågor via vår chatt. Chatten i webbseminarierna omfattas av offentlighetsprincipen. Läs gärna igenom villkoren för chatten.
Chattvillkor
Personliga uppgifter i chatten
Allt innehåll i chatten omfattas av offentlighetsprincipen. Tänk därför på att inte skriva några personliga uppgifter. Alla inlägg kan betraktas som allmän handling och sparas. Inläggen kan komma att lämnas ut om någon begär ut dem. Skriver du personliga uppgifter tar vi bort dem. Vi döljer chatten i den inspelade versionen.
Så här använder vi dina personuppgifter
Dina namn- och mejluppgifter använder vi för din inloggning och din identifiering i chatten. Vi skickar eventuellt en utvärdering efter webbseminariet. Vi sparar dina uppgifter så länge de behövs för denna kontakt.
Våra regler för chatten
De kommentarer som inte följer våra regler döljer vi eller raderar.
Så här vill vi ha det:
- Chatten är öppen främst för att ställa frågor i ämnet.
- Inlägg och frågor med en bra ton som håller sig till ämnet.
- Inlägg och frågor som är kortfattade och raka.
- Inga inlägg med uppgifter som kan knytas till en enskild person när vi har större webbseminarier med många deltagare. Vid mindre webbseminarier, som kan liknas med ett webbmöte, där vi är få deltagare kan vi diskutera enskilda ärenden.
Det här accepterar vi inte:
- Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
- Rasistiska, främlingsfientliga eller sexistiska yttranden eller budskap.
- Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
- Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
- Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag. Hot, trakasserier och skvaller.
- Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.
Citat från tidigare deltagare
"Nivån på genomgången var rätt. Nu handlar det om att gå vidare."
"Perfekt för mig i detta skede!"
"Möjligheten att få ställa chattfrågor är superbra. Perfekt med en som presenterar och en som svarar på chattfrågor."
"Det var en tydlig och enkel genomgång."
Nyhet i höst
I höst bjuder vi in till tre tillfällen med en digital frågestund. Där har du möjlighet att ställa frågor om pensionen, oavsett om du har långt kvar till pension eller om du planerar att gå i pension snart. Mer information hittar du här på sidan. Välkommen att vara med!
Tyck till om sidans innehåll
Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.