Gå ner i arbetstid – född före 1988

Under arbetslivet har du möjlighet att gå ner i arbetstid. Du kan gå ner i arbetstid på olika sätt. Din pension påverkas olika beroende på vilket alternativ som är aktuellt för dig.

Tjänstledig på deltid

Om du är tjänstledig på deltid under en period påverkas din tjänstepension. Din arbetsgivare betalar in mindre pengar när du är tjänstledig.

Mer om tjänstledig på deltid

Din tjänstepension från statlig anställning kan påverkas om du är tjänstledig på deltid

  • Den förmånsbestämda del påverkas inte alls.
  • Den valbara delen, Kåpan Tjänste och Kåpan Flex påverkas. Din arbetsgivare betalar in pengar baserat på din lön under tiden som du är tjänstledig. Lägre lön ger mindre inbetalt till tjänstepensionen.

Det här menar vi med tjänstledig på deltid

Exempel 1 – Du har en anställning på 100 procent och är tjänstledig på 20 procent av din anställning. Du arbetar 80 procent och får 20 procent mindre i lön.

Deltidsanställning

Om du går ner i arbetstid och får en deltidsanställning påverkas din tjänstepension. Din arbetsgivare betalar in mindre pengar till din tjänstepension och till skillnad om du jobbar heltid.

Mer om deltidsanställning

Din statliga tjänstepension påverkas om du har en deltidsanställning.

  • Din förmånsbestämda delen påverkas. Den blir ofta lägre än om du arbetar heltid eftersom den förmånsbestämda delen räknas på den fasta lön som du har från din anställning.
  • Den valbara delen, Kåpan Tjänste och Kåpan Flex påverkas. Din arbetsgivare betalar in pengar baserat på din lön under tiden som du är tjänstledig. Lägre lön ger mindre inbetalt till tjänstepensionen.

Det här menar vi med deltidsanställning

Exempel 1 – Du har en anställning på 100 procent och väljer att ta en ny anställning på 80 procent. Du arbetar 80 procent.

Exempel 2 – Du har en anställning på 75 procent och väljer att ta en ny anställning på 50 procent. Du arbetar 50 procent.

Gå ner i arbetstid som förälder

Så länge du är ledig enligt föräldraledighetslagen betalas tjänstepensionen in förutom till delen Kåpan Flex. Utöver ledigheten enligt föräldraledighetslagen kan du som statligt anställd vara tjänstledig på deltid. Under händelsen förälder hittar du mer om hur det påverkar tjänstepensionen.

Mer om händelsen förälder

Arbeta mindre innan 65 år med delpension

För dig som är född före 1966 finns möjlighet att gå ner i arbetstid med delpension enligt delpensionsavtalet. Det här kommer du och din arbetsgivare överens om. Om du får delpension beviljad får du inga inbetalningar till delen Kåpan Flex längre. I övrigt påverkas inte din tjänstepension något.

Delpension – en möjlighet att jobba mindre

Arbeta deltid efter 65 års ålder

Om du fortsätter att arbeta efter 65 år fortsätter din arbetsgivare betala pengar till delarna den valbara delen, Kåpan Tjänste och Kåpan Flex. Inbetalningarna baseras på din lön. 

Om du har en förmånsbestämd del tjänar du inte in något mer till den delen när du jobbar efter att du har fyllt 65 år.

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL