Nyanställd

När du blir nyanställd i staten börjar din arbetsgivare betala in pengar till din tjänstepension. Som nyanställd finns det också några frågor du behöver fundera på.

Det här är din tjänstepension

Tjänstepensionen är en viktig del av hela din pension. När du
är statligt anställd betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension enligt tjänstepensionsavtalet PA 16. Det kan handla om ett sparande på flera tusen kronor i månaden! Vilket år du är född påverkar hur din tjänstepension ser ut.

Född före 1988

Tjänstepensionen har olika delar som fungerar lite olika.

Den valbara delen

Till den här delen betalar din arbetsgivare in pengar som motsvarar 2,5 procent av din lön till den här delen.

Den valbara delen

Kåpan Tjänste

Till den här delen betalar din arbetsgivare in pengar som motsvarar 2 procent av din lön till Kåpan Tjänste.

Kåpan Tjänste

Kåpan Flex

Beroende på när du är född betalar din arbetsgivare in pengar som motsvarar 0,5 eller 1,5 procent av din lön till den här delen. Om du är sjuk, föräldraledig med stöd av föräldraledighetslagen eller ledig med rätt till graviditetspenning får du mindre eller inget inbetalt de dagarna. Det beror på att Kåpan Flex räknas på lön efter löneavdrag.

Kåpan Flex

Förmånsbestämd delen

Den förmånsbestämda delen fungerar inte lika som de andra delarna. Storleken på den beror på din lön, hur många år du varit anställd och vilket år du är född. För dig som är född mellan 1973-1987 behöver du också ha en högre lön för att få den förmånsbestämd delen.

Om du inte ser din förmånsbestämda del när du loggar in på Mina sidor, beror det på att den visas först när din genomsnittslön för de fem föregående åren, det så kallade pensionsunderlaget, är över gränsen 7,5 inkomstbasbelopp. Har du inte arbetat statligt i fem år visas den när genomsnittslönen för det år du jobbat statligt är över 7,5 inkomstbasbelopp.

Förmånsbestämd del

Född 1988 eller senare

Din tjänstepension består av tre olika delar.

Den valbara delen

Till den här delen betalar din arbetsgivare in pengar som motsvarar 2,5 procent av din lön upp till 47 625 kronor i månaden. Har du en högre lön betalar arbetsgivaren in 20 procent på lön från 47 626 kronor och uppåt. Du kan bestämma hur pengarna ska placeras genom att välja sparform och försäkringsgivare. 

Den valbara delen

Kåpan Tjänste

Till den här delen betalar din arbetsgivare in pengar som motsvarar 2 procent av din lön upp till 47 625 kronor i månaden. Har du en högre lön betalar arbetsgivaren in 10 procent på lön från 47 626 kronor och uppåt.

Kåpan Tjänste

Kåpan Flex

Till den här delen betalar din arbetsgivare in pengar som motsvarar 1,5 procent av din lön. Om du är sjuk, föräldraledig med stöd av föräldraledighetslagen eller ledig med rätt till graviditetspenning får du mindre eller inget inbetalt de dagarna. Det beror på att Kåpan Flex räknas på lön efter löneavdrag.

Kåpan Flex

Välj hur en del ska förvaltas

Som nyanställd får du ett brev med information om den valbara delen. Du väljer hur den ska förvaltas genom att välja sparform, försäkringsgivare samt om du vill ha återbetalningsskydd. Om du inte gör ett eget val placeras dina pengar i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd hos Kåpan Tjänstepension. Den försäkringen heter Kåpan Valbar. Vill du senare ändra ditt val av försäkringsgivare eller flytta pengar du tjänat in kan du göra det.

Det finns en guide för att välja ifall du vill läsa mer

Välj för din valbara del

Gör ditt val och se dina delar på Mina sidor

På Mina sidor kan du se vilka delar du har, värdet på dem och hur de fungerar.

Logga in på Mina sidor

Fundera på om du behöver återbetalningsskydd eller inte

När du börjar jobba statligt första gången och får en ny försäkring kan du fundera på om du behöver återbetalningsskydd eller inte. Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina pensionspengar om du dör. Hur mycket pengar din familj får beror på vilket belopp du har tjänat in. Din pension blir något lägre när du har återbetalningsskydd.

Utgå från din familjesituation när du bedömer om du behöver ett återbetalningsskydd. Om du lever ensam och inte har barn kanske du inte behöver återbetalningsskydd.

Förstå återbetalningsskydd

Du får information från Kåpan Tjänstepension

Som nyanställd får du försäkringsbrev och försäkringsvillkor skickat från Kåpan Tjänstepension.

Vi kanske frågar dig om tidigare anställningar

När du börjar arbeta i staten ber vi dig att i vissa fall att skicka in uppgifter om dina tidigare anställningar. Vi kanske också ber dig godkänna en sammanställning av dina anställningar som vi har sedan tidigare. Vi frågar dig om dina tidigare anställningar eftersom det kan påverka storleken på din förmånsbestämda del.

Tillhör du ett annat tjänstepensionsavtal?

Informationen på den här sidan vänder sig till dig som har tjänstepension från statlig anställning.

Se om du tillhör något av våra andra avtal

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL