Den valbara delen – född 1988 eller senare
Din arbetsgivare betalar varje månad in pengar som motsvarar 2,5 procent av din lön till den valbara delen i din tjänstepension. Du tjänar in till den här delen från första dagen du börjar arbeta statligt. Du kan välja hur pengarna ska placeras om du vill.
Så här mycket betalar din arbetsgivare in
Din arbetsgivare betalar varje månad in pengar som motsvarar 2,5 procent av din lön till den valbara delen i din tjänstepension. Om du tjänar mer än 46 438 kronor i månaden betalar din arbetsgivare även in 20 procent på lön från 46 439 kronor och uppåt till den här delen.
Exempel: Så mycket pengar betalas in varje månad
Annika tjänar 50 000 kronor i månaden. Arbetsgivaren betalar in motsvarande 2,5 procent på hennes lön upp till 46 438 kronor och 20 procent på lönen från 46 439 till 50 000 kronor.
2,5 % x 46 438 = 1 161 kronor
20 % x 3 561 = 712 kronor
Totalt: 1 161 + 712 = 1 873 kronor betalar arbetsgivaren varje månad in till Annikas valbara del.
Beloppet 46 438 är summan av 7,5 inkomstbasbelopp (delat i 12) vilket är det som uträkningen bygger på.
Du kan välja om du vill
Pengarna är i din valbara del kan du välja hur de ska placeras om du vill. För att göra ditt val loggar du in på Mina sidor. Gör du inget val placeras dina pengar i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd hos Kåpan Tjänstepension. Den försäkringen heter Kåpan Valbar.
De val du kan göra
Sparform
Väljer du sparformen traditionell försäkring är det försäkringsgivaren som placerar dina pengar. Vill du själv placera pengarna kan du istället välja fondförsäkring. Välj den som passar dig bäst.
Traditionell försäkring
I en traditionell försäkring är det försäkringsgivaren som bestämmer hur dina pengar placeras. Försäkringsgivaren placerar pengarna i till exempel räntebärande papper, aktier och fastigheter. Du har alltid en garanterad pension. Hur garantin ser ut varierar mellan försäkringsgivarna.
Fondförsäkring
I en fondförsäkring bestämmer du själv hur dina pengar ska placeras. Det gör du genom att välja en eller flera fonder ur försäkringsgivarens utbud. Pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde. Det innebär att din pension inte är garanterad.
När du väljer fondförsäkring placeras pengarna först i en så kallad entrélösning hos försäkringsgivaren. Du kan sedan välja fonder från deras fondutbud. Du väljer fonder hos den försäkringsgivare du valt och inte hos oss.
Försäkringsgivare
Du kan välja mellan de försäkringsgivare som är anslutna till tjänstepensionsavtalet PA 16.
Traditionell försäkring
- Alecta
- AMF
- Kåpan Tjänstepension
Fondförsäkring
- AMF
- Futur Pension
- Handelsbanken
- Länsförsäkringar
- SEB
- Swedbank
Återbetalningsskydd
Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina pensionspengar om du dör. Vill du ta bort eller lägga till återbetalningsskydd på en försäkring som du redan har, gör du det hos din försäkringsgivare.
Lägg till återbetalningsskydd
Du kan alltid lägga till återbetalningsskydd på framtida inbetalningar till din valbara del. Inom ett år från att du får barn, blir sambo eller gifter dig kan du lägga till återbetalningsskydd på alla dina pengar. När du börjar jobba statligt första gången och kan du välja att lägga till återbetalningsskydd din försäkring. Din pension blir något lägre när du har återbetalningsskydd.
Ta bort återbetalningsskydd
Du kan ta bort återbetalningsskyddet fram till att försäkringen börjar betalas ut till dig. Om du lever ensam och inte har barn kanske du inte behöver ett återbetalningsskydd. Om du väljer att inte ha ett återbetalningsskydd innebär det att du får en något högre pension.
Vem får dina pengar om du dör?
Om du har ett återbetalningsskydd går pengarna i första hand till din make, maka, registrerad partner eller sambo och i andra hand till dina barn.
Du kan ändra vem som i första hand ska få pengarna eller hur de ska fördelas. Det gör du genom att skriva ett så kallat särskilt förmånstagarförordnande hos den försäkringsgivare du valt.
I ett särskilt förmånstagarförordnande kan du också välja före detta make, maka, sambo eller barn och fosterbarn till någon av dem.
Du som är nyanställd
När du är nyanställd i staten väljer du hur den valbara delen ska placeras. Du behöver bara välja om du vill. Om du inte gör ett val placeras dina pengar i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd hos Kåpan Tjänstepension. Den försäkringen heter Kåpan Valbar. Vill du ändra ditt val kan du göra det.
Logga in på Mina sidor för att göra ditt val, läsa mer och få vägledning.
Så här går valet till
1. Du får information om din valbara del
Din arbetsgivare skickar information till oss om att du blivit anställd. Vi skickar sedan ett informationsbrev till dig om att det är dags att göra valet för de pengar som betalas in till den valbara delen i din tjänstepension. Du har då två månader på dig att göra ditt val.
2. Logga in på Mina sidor
Logga in på Mina sidor och välj Din valbara del.
3. Gör ditt val
- Välj sparform
Välj mellan traditionell försäkring eller fondförsäkring. - Välj försäkringsgivare
Välj vilken försäkringsgivare som ska ta hand om dina pengar. Beroende på vilken sparform du valt kan du välja mellan olika försäkringsgivare. - Välj om du vill ha återbetalningsskydd
Välj om du vill ha din försäkring med eller utan återbetalningsskydd. Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina pensionspengar om du dör. En försäkring utan återbetalningsskydd ger dig själv en högre pension.
När du gjort ditt val skickar vi en bekräftelse med en sammanfattning av de val du gjort.
4. Vi skickar pengarna till försäkringsgivaren
Tre månader efter att du fått informationsbrevet om att göra ditt val skickar vi pengarna till den försäkringsgivare du valt. Du ser ditt nya val på Mina sidor först när pengarna är placerade hos din nya försäkringsgivare.
5. Välj fonder hos din försäkringsgivare
Om du väljer fondförsäkring placeras pengarna först i en så kallad entrélösning hos försäkringsgivaren. Du kan sedan välja fonder från deras fondutbud. Du väljer fonder hos den försäkringsgivare du valt och inte hos oss.
Du som vill göra ett nytt val
Du kan ändra ditt val och välja att en annan försäkringsgivare ska förvalta dina pengar. För att göra ett nytt val loggar du in på Mina sidor. Där kan du läsa mer och få vägledning i ditt val.
Så här gör du ett nytt val
1. Logga in på Mina sidor
Logga in på Mina sidor och välj Din valbara del och sedan Gör ett nytt val.
2. Gör ditt val
När du gör ett nytt val gäller det för framtida pengar som din arbetsgivare betalar in till den valbara delen. Om du vill flytta pengar som du redan tjänat in ska du använda tjänsten Flytta dina pengar. Då får du också göra ett nytt val för framtida pengar.
- Välj sparform
Välj mellan traditionell försäkring eller fondförsäkring. - Välj försäkringsgivare
Välj vilken försäkringsgivare som ska ta hand om dina pengar. Beroende på vilken sparform du valt kan du välja mellan olika försäkringsgivare. - Välj om du vill ha återbetalningsskydd
Välj om du vill ha din försäkring med eller utan återbetalningsskydd. Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina pensionspengar om du dör. En försäkring utan återbetalningsskydd ger dig själv en något högre pension. Om du väljer en försäkringsgivare som du tidigare haft kan du inte välja återbetalningsskydd i e-tjänsten utan behöver vända dig till din försäkringsgivare.
När du gjort ditt val skickar vi en bekräftelse med en sammanfattning av de val du gjort.
3. Vi skickar pengarna till försäkringsgivaren
Månaden efter du gjort ditt val skickar vi pengarna till den nya försäkringsgivaren.
4. Välj fonder hos din försäkringsgivare
Om du väljer fondförsäkring placeras pengarna först i en så kallad entrélösning hos försäkringsgivaren. Du kan sedan välja fonder från deras fondutbud. Du väljer fonder hos den försäkringsgivare du valt och inte hos oss.
Du som vill göra ditt val på blankett
Om du inte kan logga in, kan du göra ditt val på en blankett.
Gör ditt val för din valbara del i din tjänstepension (pdf, nytt fönster)
Om du vill flytta dina pengar
Om du vill kan du flytta dina pengar från en försäkringsgivare till en annan, eller till en annan sparform hos samma försäkringsgivare. För att flytta pengarna loggar du in på Mina sidor.
Så här går flytten till
-
Du börjar med att beställa en sammanställning för att se var du har dina pengar och vilka pengar du kan flytta. Genom att beställa en sammanställning ger du oss tillåtelse att ta reda på var du har dina pengar.
-
Vi kontaktar de försäkringsgivare som är anslutna till tjänstepensionsavtalet PA 16 för att se om du har pengar hos dem. De försäkringsgivare vi kontaktar är:
- Alecta
- AMF
- Futur Pension
- Kåpan Tjänstepension
- Handelsbanken
- Länsförsäkringar
- SEB
- Swedbank
Tänk på att du även kan ha pengar hos försäkringsgivare som inte längre är anslutna till avtalet. De pengarna visas inte i sammanställningen. De försäkringsgivare vi inte kontaktar är:
- Arkitekternas pensionskassa
- Avanza
- Folksam
- KPA
- Nordea
- Skandia
- SPP
-
Vi meddelar dig när sammanställningen är färdig. Det kan ta upp till 9 dagar.
-
När sammanställningen är färdig har du 2 veckor på dig att flytta dina pengar.
-
I samband med att du flyttar dina pengar ska du även välja vilken försäkringsgivare som ska ta hand om de pengar som din arbetsgivare betalar in i framtiden.
-
Du betalar en avgift för att flytta dina pengar. Du ser summan i samband med att du flyttar pengarna. Avgiften dras från pengarna du flyttar.
-
När du har skickat in hur du vill flytta dina pengar tar det ungefär 6 veckor innan flytten är helt färdig. Vi meddelar dig när allt är klart.
-
Du kan avbryta flytten inom 10 dagar efter att du skickat in hur du vill flytta dina pengar.
Flytta pengar som du tjänat in före 2016 (tjänstepensionsavtalet PA 03)
Du kan ha pengar hos en försäkringsgivare som inte är anslutna till tjänstepensionsavtalet PA 16. Då kan du inte använda tjänsten Flytta dina pengar på Mina sidor. I vissa fall kan du flytta de pengarna på egen hand.
För att ta reda på om du kan flytta pengarna behöver du:
- Kontakta du den försäkringsgivare du tänker flytta pengarna till så hjälper de dig hur du ska göra. Det går bara att flytta till aktuella försäkringsgivare som du ser nedan.
- Kontakta den försäkringsgivare som du tänker flytta dina pengar från för att ta reda på om du kan flytta pengarna och vilken avgift det blir.
Aktuella försäkringsgivare som är anslutna:
- AMF
- Futur Pension
- Handelsbanken
- Kåpan Tjänstepension
- Länsförsäkringar
- Swedbank
Avgifter för att flytta pengar
SPV och försäkringsgivarna tar ut avgifter när du flyttar dina pengar. Här ser du en sammanställning över alla avgifter.
Försäkringsgivare |
Avgift för flytt till annan försäkringsgivare |
Avgift för flytt inom samma försäkringsgivare |
Avgift till SPV |
Alecta | 0 | - | 300 |
AMF - Fondförsäkring | 200 | 0 | 300 |
AMF - Traditionell försäkring | 200 | 0 | 300 |
Futur Pension | 0 | 0 | 300 |
Handelsbanken | 0 | 0 | 300** |
Kåpan Tjänstepension | 200 | 200 | 300 |
Länsförsäkringar | 400 | 0 | 300* |
SEB | 300 | 0 | 300 |
Swedbank | 500 | 0 | 300* |
*Försäkringsgivaren står för kostnaden till SPV vid flytt internt.
** Försäkringsgivaren står för kostnaden till SPV vid flytt av kapital i traditionell försäkring.
Om du slutar arbeta statligt
Om du slutar arbeta statligt slutar din arbetsgivare betala in pengar till den valbara delen. Pengarna du tjänat in finns dock kvar hos den försäkringsgivare som förvaltar pengarna tills det är dags för dig att gå i pension.
Hur kan du ta ut dina pengar?
För att börja ta ut dina pengar kontaktar du försäkringsgivaren som förvaltar dina pengar. Vill du veta var dina pengar i den valbara delen finns och hur du kan ta ut dem, logga in på Mina sidor.
Kort fakta om den valbara delen
- Du kan välja vilken försäkringsgivare som ska förvalta pengarna.
- Gör du inget val placeras pengarna i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd hos försäkringsgivaren Kåpan Tjänstepension. Den försäkringen heter Kåpan Valbar.
- Om du har enskild överenskommelse om extra inbetalningar till tjänstepensionen hamnar pengarna i den valbara delen.
- Den valbara delen kallas ibland även för Ålderspension valbar.
- Du tjänar in till den här delen som längst till du fyller 69 år.
Jämför de försäkringsgivare du kan välja mellan
Jämför försäkringsgivare (nytt fönster)
Du har rätt att få information om de försäkringar som du har i din tjänstepension. Det kan handla om
- information om kostnader och avgifter kopplade till försäkringen
- vilken myndighet som utövar tillsyn över försäkringsgivaren
- vilka möjligheter du har att till exempel framföra klagomål på försäkringsgivaren.
För den valbara delen hittar du informationen via länken till den försäkringsgivare som du väljer att placera pengarna hos.
Tyck till om sidans innehåll
Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.