När du slutar – född före 1988

När du slutar din anställning utan att gå i pension, behåller du det du hittills har tjänat in till din tjänstepension. Pengarna finns kvar hos oss på SPV, hos Kåpan Tjänstepension och hos den försäkringsgivare som du valt för den valbara delen. Du har också ett visst skydd kvar i tre månader om du blir sjuk eller dör.

Under den tid du arbetat statligt har du tjänat in till din tjänstepension. Den består av olika delar. Nu när du slutar behåller du det du tjänat in tills du går i pension och väljer att börja ta ut pengarna.

Det som också är bra att veta är att du i tre månader efter att du slutat har kvar ett visst skydd från din anställning.

Här finns pengarna

Dina pengar finns på olika ställen. Du kan logga in på Mina sidor för att se dina delar.

Logga in på Mina sidor

Din valbara del

Den tjänstepension du har tjänat in till den valbara delen finns kvar hos den försäkringsgivare du valt. Dina pengar kan finnas hos olika försäkringsgivare. Har du inte valt finns dina pengar i en traditionell försäkring hos Kåpan Tjänstepension. Den försäkringen heter Kåpan Valbar.

Om du vill flytta pengarna

Det kan finnas rätt att flytta din valbara del till en annan försäkringsgivare. Det finns ett antal försäkringsgivare du kan välja mellan.

Mer om Flytta de pengar du hittills tjänat in

Delen Kåpan Tjänste

Den tjänstepension som du har tjänat in till delen Kåpan Tjänste finns kvar hos Kåpan Tjänstepension.

Delen Kåpan Flex

Den tjänstepension som du har tjänat in till delen Kåpan Flex finns kvar hos Kåpan Tjänstepension.

Den förmånsbestämda delen

Om du har en förmånsbestämd del, finns den kvar hos oss. När du vill att den ska betalas ut ansöker du om den hos oss på SPV.

Om du blir sjuk eller dör inom tre månader efter att du slutat din anställning

Om du slutat din statliga anställning och blir sjuk eller dör inom tre månader finns det ett skydd kvar. Det gäller bara om du inte har fått en ny anställning där du har ett liknande skydd. Det kallas för efterskydd. 

  • Du kan ha rätt till sjukpension om du blir sjuk. För att få sjukpension ska du ha fått sjukpenning från Försäkringskassan oavbrutet tills du beviljats sjukersättning. Då fortsätter du också att tjäna in till delarna i din tjänstepension så länge du är sjuk förutom till delen Kåpan Flex.
  • Det kan finnas pengar i form av efterlevandepension till din familj om du dör.

Blir du sjuk kontaktar du oss enklast genom att skicka ett mejl till oss eller ringa vår kundservice på  020-51 50 40.

Skicka mejl till oss

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL