Om tjänstepensionen 2024

Din tjänstepension räknas om varje år. Du kan ha en eller flera delar delar i din tjänstepensionen från statlig anställning. Vi på SPV ansvarar för den förmånsbestämda ålderspensionen. Den påverkas av hur prisbasbeloppet utvecklas.

Förmånsbestämd ålderspension

Vi räknar om din förmånsbestämda ålderspension varje år baserat på hur prisbasbeloppet ändrats. Beloppet ändras i januari. När vi har räknat om din förmånsbestämda ålderspension kan du logga in på Mina sidor och se ditt nya belopp från den 4 januari.

Vill du se din utbetalning kan du se ditt nya belopp på utbetalningsbeskedet som du får i samband med din utbetalning  i januari.

Logga in på Mina sidor och se ditt nya belopp

Exempel: Så räknar vi om din förmånsbestämda ålderspension

För år 2024 höjs prisbasbeloppet med 4 900 kronor från 52 500 kronor till 57 300 kronor.

Alex får 3 872 kronor per månad i förmånsbestämd ålderspension under 2023. I januari 2024 räknar vi om hans belopp med det nya prisbasbeloppet. Under 2024 får han istället 4 226 kronor per månad.

För att få fram beloppet räknar vi på följande sätt:

3 872 x 57 300/52 500 = 4 226

Du som har förmånsbestämd ålderspension enligt  tjänstepensionsavtalet PA-SPR

Om du slutade din statliga anställning före 1991 är du garanterad en viss nivå på din förmånsbestämda ålderspension. Det kallas för bruttopension.

  • Bruttopensionen består av en del från från oss på SPV och en del från Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan.
  • Delarna är beroende av varandra. Det betyder oftast att om Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan räknar om ersättningen räknar vi också om din förmånsbestämda ålderpension.
  • En bruttopension kan till exempel vara en efterlevandepension.

Den valbara delen

Dina pengar kan finnas hos olika försäkringsgivare. Om du vill veta hur din pension räknas om kontaktar du den försäkringsgivare som dina pengar är placerade hos. För de allra flesta finns pengarna i en traditionell försäkring hos Kåpan Tjänstepension (Kåpan Valbar).

Om du har dina pengar hos Kåpan Tjänstepension

Om du har dina pengar hos Kåpan Tjänstepension kan du logga in på kapan.se och se ditt nya belopp från den 4 januari och du kan även se det på utbetalningsbeskedet som du får i samband med utbetalningen i januari. Det går också bra att kontakta deras kundservice på 060-18 75 85 eller kundservice@kapan.se.

Kåpan Tjänste

Du kan logga in på kapan.se och se ditt nya belopp från den 4 januari
och du kan även se det på utbetalningsbeskedet som du får i samband med utbetalningen i januari. Det går också bra att kontakta deras kundservice på 060-18 75 85 eller kundservice@kapan.se.

Logga in på kapan.se

Tyck till om sidans innehåll

Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.

Så här behandlar vi dina personuppgifter

XS SM MD LG XL