Avslutsorsaker - krav 30.150
Krav
Om anställningen upphör ska avslutsorsaken för anställningen anges i fältet <Avslutsorsak> enligt Kravbilaga 30.150 - Avslutsorsaker. (Undantaget krav 30.150.a.)
Fördjupad beskrivning
Avslutsorsaken kan påverka både den anställdas framtida tjänstepension och dina premiekostnader. Därför är det viktigt att du använder rätt avslutsorsak när en anställd slutar sin anställning.
De vanligaste avslutorsakerna är
- Avgång i pensioneringssyfte före 65 års ålder (S3)
- Avgång med ålderspension från 65 års ålder (S9)
- Övrig avgång (S7).
Avgång i pensioneringssyfte före 65 års ålder (S3)
Avslutsorsaken Avgång i pensioneringssyfte före 65 års ålder (S3) ska du använda när den anställda slutar före 65 års ålder i syfte att pensionera sig. Med pensioneringssyfte menas att personen slutar sin anställning för att i grunden inte försörja sig genom arbete längre.
Du ska använda avslutsorsaken S3 även om den anställda inte tar ut ålderspension i direkt anslutning till att anställningen avslutas.
Avslutsorsaken S3 får bara användas för anställningar som har 65 år som ålder för beräkning av målpension, det vill säga där intjänandet till den förmånsbestämda delen är till 65 år.
Avgång med ålderspension från 65 års ålder (S9)
Avslutsorsaken Avgång med ålderspension från 65 års ålder (S9) ska du använda när den anställda slutar sin anställning vid 65 års ålder eller senare. Alltså när hen har sin sista anställningsdag sista dagen i månaden innan hen fyller 65 år eller senare.
Du ska använda avslutsorsaken S9 även om den anställda inte tar ut ålderspension i direkt anslutning till att anställningen avslutas.
Avslutsorsaken S9 får bara användas för anställningar som har 65 år som ålder för beräkning av målpension, det vill säga där intjänandet till den förmånsbestämda delen är till 65 år.
Övrig avgång (S7)
Avslutsorsaken Övriga avgång (S7) ska du bara använda när ingen annan avslutsorsak passar. Exempel på när avslutsorsaken S7 kan användas är när en person slutar
- efter att ha sagt upp sig själv
- efter en tidsbegränsad anställning
- för att övergå till annan statlig, privat eller kommunal anställning
- efter att ha blivit uppsagd men inte på grund av arbetsbrist.
Tänk på! Innan du väljer avslutsorsak S7 – var noggrann att säkerställa att ingen av de andra avslutsorsakerna passar. Det kan ha stor betydelse för den anställda. Om du väljer avslutsorsak S7 vid fel tillfälle kan det medföra att den anställda får lägre pension än vad hen har rätt till.
Se alla avslutsorsaker
I överföringskraven kan du se en sammanställning över alla avslutsorsaker. Sammanställningen finns på fliken som heter 30.150 Avslutsorsaker. Du hittar Exceldokumentet med överföringskraven på den här sidan:
Tyck till om sidans innehåll
Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Berätta för oss vad du tycker om innehållet på denna sida. Om du har frågor om din tjänstepension – kontakta vår kundservice genom att skicka ett mejl till oss eller ringa 020-51 50 40.